Höstens begivenhet på Militärsällskapet

06.01.2015 12:16

Vi var 54 homaniter som hörsammat kallelsen att träffa VSF Jan Mårtenson och höra om hans nya bok ”Medicis  ring”, som utkommer lagom till vårt årsmöte 2015.

Vid entrén stod det uppdukat bubbelvin och chips och sedan följde ett mingel. Bokförlaget var representerat av Åsa Selling och Stephanie Tärnqvist och de hade vänligheten att ta med sig Homanböcker, som fick en strykande åtgång. Det är ju för Johan Kristian Homans skull som vi alla kommit hit.

Vi gick upp till Oskars Björcks gamla ateljé för att höra antikhandlare Mikael Skaj berätta om sitt företag och hur man köper och säljer. Hans affär ligger på Nybrogatan 3 i Stockholm. Han är fjärde generation som sysslar med antikviteter.

Det började med Filip Skaj som grundade företaget och startade en affär på Västra Trädgårdsgatan i Stockholm. Han hade två söner Max och Simon. De hade lite olika intressen så det blev Mikaels farfar Max som förde arvet vidare. Max blev en legend bland antikhandlare. Hans son Curt och sonhustrun Birgitta drev sedan företaget vidare och sedan åtta år tillbaka är det deras son Mikael som chef för företaget.

Mikael sysslar inte bara med gamla klassiska saker utan har infört samtida och ny konst i sitt sortement. I dagens läge samlar inte folk på antikviteter utan köper spontant. Man blandar friskt med gammalt och nytt.

Höst och vårauktioner hålls fortfarande och Internet har kommit för att stanna. Man tror gärna att det är en äldre kundkrets, men de unga kommer med stormsteg. De köper kanhända inte en Haupt för 5 miljoner, den tiden är förbi men det finns mycket annat. Förr var det vanligt att man skulle ha kristallkronor i sitt hem. Se upp gott folk och passa på att köpa för de har sjunkit i värde.

För att en sak ska värderas som antik ska den vara 100 år eller mer. Man får heller inte föra ut svenska antika föremål till utlandet. Men nu när många av oss svenskar bosätter sig utomlands och för ut sitt bohag har det hänt att efter deras frånfälle, stannar så att säga möblerna kvar..

Vidare tror man att det är rika ryssar som köper upp det mesta, men de köper mest ryskt. Marknaden styrs mycket av reklam fick vi veta. Frågor från publiken besvarades och vi fick lära oss massor. Ett gott råd är: Köp det ni tycker är vackert och har ni tur stiger det i värde. Ett varmt tack från en nutida Johan Kristian Homan.

Vi gick sedan en tappa ned för att serveras en läcker laxsmörgås och ett glas vitt vin. Vid vårt bord samtalade vi om den lyckade resan till Viby. Hur gammal är Johan Kristian egentligen ? Vi ska ju vara med och tipsa till pojkrummet på Viby Prästgård. Vi enades om att han är i fyrtio års åldern och är då född på 70-talet.

I hans rum så går färgerna i brunt, grönt och orange och det står en väl nedsutten gammal fåtölj mitt i rummet. Där sitter Johan Kristian sitter och läser sina läxor och filosoferar. Mellan fönstren står ett skrivbord och här sitter han gärna och bygger sina modellflygplan.

Innan vi bröt taffeln för att gå och höra VSF berätta om sin senaste bok, delades Homanböcker ut till våra medlemsvärvare: Ann Ahlgren, Berit Linton och Lill Lill Lundgren. Det lönar sig att värva medlemmar!

 

Nu till kvällens höjdpunkt VSF Jan Mårtenson !                                                                      

”Medicis ring” börjar med en beskrivning av Sandor Botticellis undersköna Venus. Vi tittade frågande på varandra och undrade om VSF hamnat i det så kallande porrträsket. Men så var inte fallet.

När kamelklockan ljuder i butiken på Köpmangatan är det den vackre Eric Gustafson som kommer på besök. Denne man har en verklighetsanknytning i den kände numera avlidne inredningsrådet Björn Thulin. Eric beskrivs ibland som ”en gammal hane i hovdräkt” Detta sagt i en parentes för Erik Gustafson kommer för att ta med Johan Kristian för en lunch på Stadsmissions uteservering vid Stortorget. Här serveras de läckraste räksmörgåsar i hela stan. Har ni inte smakat dessa så är det hög tid. Dessa två herrar kommer att resa tillsammans till Florens i Italien. Men hur och varför får ni reda på till våren när boken kommer ut.

Fråga till VSF och detta gällde författaren själv:

” Hur kan man se så ung ut”. Jo, han håller sig ung genom att dricka Dry Martini och olivolja.

VSF drog historien från medlemsmötet på Historiska där alla damerna utbrast varför Johan Kristian Homan inte får gifta sig. ”Nej, han är VÅR”.

Vidare fick vi reda på att VSF träffat två påvar och att han skriver på morgonen. Historien kommer liksom uppifrån, för att sedan rinna genom fingrarna. 28 bokstäver och en bunt papper och några timmar senare en Homanbok.

VSF gladde sedan sina beundrare med att signera alla böcker och de var många denna kväll Det var en mycket lyckad tillställning.

 

Monika Stenlund

Kontakt

HomanSällskapet info@homansallskapet.se